după lansarea versiunii "Finală"
(ascultă interviul - click pe siglă)
Această soluție descentralizată, bazată pe Bluetooth și cu identificatori temporari este general recunoscută (inclusiv în Recomandările Comisiei Europene) ca fiind cea mai indicată pentru a asigura utilizatorii că nu se pot produce intruziuni în viața lor privată - ea fiind adoptată în 16 din cele 21 de țări UE în care s-au dezvoltat astfel de aplicații (incluzând aici și România). Excepțiile sunt Franța, Ungaria și Cehia, care folosesc o soluție Bluetooth, dar centralizată (cu prelucrarea datelor pe un server central), Bulgaria și Cipru, care au adoptat o soluție bazată pe localizare.
(citește tot articolul - click pe siglă)
Sistemul Apple, ca și cel al Google, dau acces dezvoltatorilor de aplicații la API-ul oficial al Apple sau Google, însă acest lucru este condiționat de girarea aplicației de către stat.
(...)
Pentru că autoritățile au ignorat soluția lor, clujenii au decis să meargă singuri înainte, folosind o tehnologie separată de a Google și a Apple, la care nu au avut acces pentru că statul nu i-a ajutat. Întreg codul sursă al aplicației First Contact este transparent și respectă toate precauțiile legate de datele personale. Practic, utilizatorii nu pot fi identificați și nici urmăriți.
(ascultă mai mult - click pe siglă)
Aplicația First Contact îi avertizează pe utilizatori dacă s-au aflat în preajma unei persoane infectate cu noul coronavirus, dar și cât timp au petrecut în apropierea acesteia, indiferent dacă o cunosc sau nu.
Este important însă ca aplicația să fie folosită de cât mai mulți oameni, iar persoanele diagnosticate cu COVID-19 să încarce în aplicație rezultatul testului pozitiv.
...proiecte similare funcționează deja cu succes în alte 20 de țări europene.
(citește tot articolul - click pe siglă)
Prima aplicație românească prin intermediul căreia un cetățean poate afla dacă a intrat în contact cu o persoană bolnavă de COVID-19 a fost lansată!
Aplicația First Contact păstrează sub anonimat atât identitatea celor infectați, cât și pe cea a celor care au intrat în contact cu ei.
„Nu poți combate o pandemie de secol 21 folosind doar metode de secol 19. Trebuie să aruncăm și noile tehnologii în această luptă pe viață și pe moarte – așa cum au făcut deja majoritatea țărilor UE (și nu numai)”
(citește tot articolul - click pe siglă)
Spre deosebire de alte soluții Bluetooth (propuse și în România), în cazul First Contact nu este posibilă localizarea sau urmărirea utilizatorului (fie el și anonim) nici măcar pe baza semnalului Bluetooth, întrucât cheia de identificare a telefonului se schimbă frecvent.
(...)
Aplicația a fost testată riguros și pe scară mare, timp de mai multe luni, cu ajutorul a peste 600 de voluntari care au participat la programul de testare Beta, fără ca vreunul dintre aceștia să raporteze vreo problemă legată de securitatea datelor.
(citește tot articolul - click pe siglă)
Aplicația "First Contact" poate fi folosită pe telefoanele cu sistem Android și garantează anonimatul tuturor celor implicați.
Proiectul a fost inițiat și realizat de un ONG, împreună cu câțiva voluntari specialiști în domeniul IT și s-a derulat pe parcursul a opt luni.
...prin această lansare România iese din zona gri a Uniunii Europene, unde rămăsese alături de alte șase state care nu utilizează încă astfel de aplicații în combaterea pandemiei.
(citește tot articolul - click pe siglă)
Tehnologia poate ajuta sistemul medical să ţină sub control răspândirea virusului. Aşa au apărut şi aplicaţiile de mobil care te avertizează dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată.
Un grup de IT-işti din Cluj lansează astăzi aplicaţia “First Contact”, bazată pe tehnologia Bluetooth. E gratuită şi nici nu trebuie să-ţi faci grij: nu există date personale stocate...
Atunci când doi utilizatori ai aplicaţiei se întâlnesc, telefonele lor vor face schimb de date. Iar dacă unul dintre ei se infectează, vor primi o notificare.
(citește articolul - click pe siglă)
În prezent, doar cinci țări din Uniunea Europeană nu beneficiază de o astfel de aplicație. Utilizarea ei este simplă: odată ce este instalată, va avertiza utilizatorul dacă a intrat în contact cu o persoană infectată cu COVID-19. De asemenea, fiecare utilizator poate semnala dacă este infectat.
(...)
Aplicația nu are acces la datele DSP ca să știe cine a fost infectat cu COVID-19 sau nu, ci se bazează pe faptul că utilizatorii vor semnala singuri faptul că au fost infectați și vor permite aplicației să folosească această informație.
după lansarea versiunii "Prototip"
(ascultă sau citește articolul - click pe siglă)
În mai multe state din Uniunea Europeană sunt folosite pe scară largă aplicații mobile de depistare a contacților și de avertizare COVID-19. Acestea îl pot informa pe utilizator dacă în apropierea lui s-a aflat o persoană infectată.
(...)
Un studiu recent realizat la Universitatea Oxford arată că folosirea unei aplicații de Contact Tracing poate reduce rata de infectare indiferent de nivelul adoptării acesteia. Conform acestui studiu, dacă 75% din locuitorii unei regiuni ar folosi o astfel de aplicație, infectările s-ar reduce cu 81% iar decesele cu 78%. La o adoptare de 15%, ar fi cu 15% mai puține infectări și cu 11,8% mai puține decese.
(citește tot articolul - click pe siglă)
Aplicația folosește un sistem similar celor dezvoltate de Google și Apple pentru astfel de aplicații de urmărit contacții unui caz de Covid-19 și se bazează pe tehnologia Bluetooth a telefoanelor mobile.
(...)
Aplicațiile de acest tip nu folosesc niciun fel de tehnologie de localizare exactă, cum e GPS-ul, nici nu se folosesc de rețelele WiFi sau celulele GSM, care permit localizarea aproximativă. Nu folosesc niciun fel de date personale precum nume sau număr de telefon.
„În momentul de față, aceasta este cea mai neinvazivă soluție. Utilizatorul este complet anonim și pentru autorități, și pentru oricine...”
(citește tot articolul - click pe siglă)
Prin utilizarea aplicației cetățenii se pot ajuta unii pe alții, întrucât depistarea și tratarea din vreme a bolii scade mult riscul unor consecințe grave. În același timp, de aplicație beneficiază și societatea, fiindcă prin testarea țintită a celor expuși și autoizolarea (sau în cazuri mai grave spitalizarea) celor contaminați, se pot întrerupe lanțurile de transmitere a virusului și epidemia va putea fi limitată.
(...)
Aplicația nu folosește nici localizare și nici date personale ale utilizatorilor. Proximitatea față de alți utilizatori se determină doar pe baza semnalului Bluetooth emis de telefoanele acestora.
(citește tot articolul - click pe siglă)
Se lansează și în România o aplicație de Avertizare Contacți, cu rolul de a alerta utilizatorii în cazul unui contact cu Coronavirus. Aplicația este realizată pro bono de Asociația Noi, Cetățenii, cu ajutorul unor programatori voluntari, și este lansată acum în versiune Prototip, pentru a fi testată pe scară largă, potrivit unui comunicat de presă.
(...)
Conform informațiilor de pe site, scopul principal al acestei versiuni Prototip este să demonstreze că, prin utilizarea acestui model, identitatea utilizatorilor este protejată și să convingă autoritățile române că acest model poate fi eficient.