Avem nevoie de ajutor

demo-attachment-44-Group-582

Am conceput și am realizat această aplicație punând pe primul loc interesul cetățenilor: dreptul tuturor la Sănătate, dar și dreptul la Libertate individuală și viață privată (Privacy). Iar în privința asta, n-am vrut să facem niciun compromis: ori o soluție tehnică care să nu afecteze cu nimic dreptul de Privacy al cetățenilor – să nu existe nici cel mai mic risc în acest sens – ori, mai bine, deloc.

Și după luni de eforturi în acestă direcție (și alte luni de testare a versiunii Prototip), putem spune, cu toată încrederea, că am reușit să atingem acest obiectiv. Avem acum o aplicație nu doar eficientă și ușor de folosit, dar și total neintruzivă. O aplicație ce poate gestiona fără probleme milioane de utilizatori și poate face față la mii și mii de cazuri noi de infectare, dar fără ca utilizatorii să-și expună în vreun fel datele personale sau viața privată. Însă…

Un studiu recent realizat la Universitatea Oxford (citat de MIT) arată că eficiența unei astfel de aplicații crește proporțional cu rata ei de adoptare. Mai exact, cu cât sunt mai mulți oameni în jurul tău care au aplicația instalată pe telefon, cu atât șansa ca aceștia să-ți transmită virusul scade – fiindcă cei care au fost expuși vor fi avertizați și se vor autoizola sau se vor testa. Sau măcar vor lua măsuri pentru a nu risca să îi contamineze pe cei cu care se întâlnesc.

De altfel, (ca și în cazul măștii) pentru ca tu să fii protejat, la fel de important cu a o folosi tu este să-ți convingi colegii, prietenii, apropiații – oamenii cu care te întâlnești – să o folosească. Și atunci efectul va fi cumulativ – cercul tău de cunoscuți (și comunitatea) va fi mai protejat(ă) și, implicit, și tu vei fi mai protejat.

Nu poți combate o pandemie de secol 21 folosind doar metode de secol 19. Trebuie să aruncăm și noile tehnologii în această luptă pe viață și pe moarte – așa cum au făcut deja majoritatea țărilor UE (și nu numai).
Cu ajutorul aplicației First Contact, cei care au fost expuși contaminării vor fi alertați rapid – ca să se poată autoizola și/sau testa la timp – și lanțul de transmitere a virusului va putea fi astfel întrerupt.

Nu, nu susținem că ar trebui să renunțăm la celelalte măsuri și să ne bazăm doar pe aplicație. Spunem doar că, dacă vom utiliza și aplicația, resursele limitate de care dispunem (capacitate de testare, personal DSP etc.) vor putea fi mult mai eficient folosite – și nici n-ar mai fi necesară carantinarea unor întregi localități sau sectoare de activitate. Numărul cazurilor noi și al deceselor ar scădea și am putea trece mai ușor (medical, economic, social) peste această criză.

O aplicație similară (TraceTogether – de la care am împrumutat și noi tehnologia, eliminând însă intruziunile în viața privată) se folosește în Singapore încă din luna martie. Și iată că în Singapore cei contaminați cu Coronavirus au putut fi depistați la timp (inclusiv asimptomaticii) și vedem că numărul deceselor înregistrate acolo este unul infim. Și Australia, o altă țară ce folosește (din aprilie) tehnologia Bluetooth, are mult mai puține decese decât România sau alte țări ce n-au utilizat (din vreme) și un astfel de instrument IT.

Așadar, avem acum și noi acest instrument digital. Ce ne mai rămâne de făcut este ca, împreună, să-i convingem și pe cei mai sceptici să îl folosească (și în interesul lor).

Și Nu, nu vă cerem să donați

Poate că unora li se va părea ciudat pentru un ONG, însă la Noi, Cetățenii, donațiile sunt chiar interzise prin statut, și cu atât mai mult sponsorizările din partea firmelor.

Am știut de la început, de când ne-am fixat în statut această interdicție, că așa va fi mai dificil să realizăm proiecte – că va trebui să depunem un efort suplimentar, să fim mai inventivi, mai creativi, pentru a suplini lipsa acestui gen (facil) de finanțare. Dar e un cost pe care ni l‑am asumat în mod deliberat. 

Ce nu am vrut însă să ne asumăm a fost riscul ca, deși porniți la drum cu cele mai bune intenții, să ajungem (ca mulți alții), mai devreme sau mai târziu, conștient sau mai puțin conștient, să începem să ne orientăm și noi în direcția banilor.

Mai important decât resursele financiare, am considerat a fi independența și libertatea noastră. Vrem să lucrăm la proiectele pe care le considerăm noi, cetățenii, utile pentru societate, nu la ce ar fi interesați să obțină sponsorii sau donatorii. 

E suficient că muncim pentru bani fiecare la jobul său. Vrem ca măcar aici, în zona civică, să putem lucra pro bono – cu altruism, cu generozitate și, de ce nu, chiar cu pasiune – și doar pentru cauze în care credem cu adevărat. Fără niciun fel de interes financiar și fără a fi în vreun fel influențați de (mari) donatori sau sponsori.

Vrem să întoarcem și noi ceva către societate – să încercăm să o facem mai bună, mai dreaptă, mai incluzivă, mai frumoasă și, mai ales, mult mai democratică. 

Însă…

Dacă ești developer de Android…
Dacă poți ajuta în comunicare, promovare sau relații cu presa…
Dacă ești jurnalist sau influencer…
Sau dacă reprezinți un ONG dispus să colaboreze la acest proiect…
Contactează-ne!
Orice ajutor e binevenit – bineînțeles, pro bono, așa cum lucrăm toți la acest proiect.

Cum poți ajuta
Dar dacă totuși tu vrei să donezi

îți oferim și Noi ceva în schimb.

La o “donație” de 45 lei (sau mai mult), beneficiezi de un Trial membership în societatea digitală Noi Cetățenii, pentru 3 luni (sau mai mult – proporțional cu “donația”).

Astfel, vei putea propune și tu proiecte noi sau să îmbunătățești propunerile celorlalți cetățeni-asociați. Vei putea participa (dacă vrei) la dezbateri și la toate deciziile importante, prin vot electronic, liber și egal, pe principiul democratic: un om = o voce și un vot.
Și toată implicarea ta va fi recunoscută și recompensată pe măsură, prin puncte de reputație – Civico – cu care vei putea finanța în mod direct proiectele care îți plac mai mult.

Tot ce trebuie să faci e să mergi AICI și să completezi formularul. Iar noi ne vom ocupa de restul și te vom anunța unde să trimiți “donația” (taxa de membership pentru minim 3 luni).

Iar după expirarea perioadei de Trial, te poți retrage, cu o nouă experiență civică în CV, sau rămâi în continuare alături de Noi, oricât dorești, plătind în continuare taxa de membership.

De ce să contribui și tu ?

“There has never been a more important moment to work together to solve one of the world’s most pressing problems. Through close cooperation and collaboration with developers, governments and public health providers, we hope to harness the power of technology to help countries around the world slow the spread of COVID-19 and accelerate the return of everyday life.”
Apple & Google
Anunț parteneriat pentru realizarea Exposure Notifications API