Avem nevoie de ajutor

demo-attachment-44-Group-582

Am conceput și am realizat această aplicație punând pe primul loc interesul cetățenilor: dreptul tuturor la Sănătate, dar și Libertatea individuală și dreptul fiecăruia dintre noi la o viață privată, la intimitate, Privacy (sau oricum vreți să-i spuneți). Iar în privința asta, n-am vrut să facem niciun fel de compromis. De la început, alternativele au fost clare pentru noi: ori găsim o soluție care să nu afecteze cu nimic dreptul constituțional al cetățenilor la viață privată – să nu existe niciun risc în acest sens! – ori, pur și simplu, renunțăm complet la acest proiect.

Și după ce-am finalizat și testat (la scară redusă) versiunea Prototip, putem spune, cu toată încrederea, că am reușit să atingem acest obiectiv esențial. Avem acum o aplicație nu numai eficientă și ușor de folosit, dar și total neintruzivă – o aplicație ce poate gestiona fără probleme milioane de utilizatori și poate face față la mii și mii de cazuri noi de infectare, dar fără ca utilizatorii să-și expună date personale. Însă încrederea noastră nu e deloc suficientă. Este nevoie ca și ceilalți, cei cărora le este destinată, să capete încredere în această nouă soluție IT.

Pentru a convinge cetățenii de utilitatea și performanțele acestei aplicații, dar și de faptul că nu prezintă niciun fel de pericol de expunere a datelor personale, trebuie să demonstrăm și practic cum poate funcționa First Contact în lumea reală. E deci nevoie de o testare pe scară largă a aplicației. Și asta nu numai ca să descoperim (și să remediem) eventuale dificultăți pe care le-ar putea întâmpina un utilizator obișnuit. Dar această aplicație presupune interacțiune fizică între telefoane, și ca atare, sunt necesare cât mai multe instalări, preferabil, cât mai concentrate geografic (utilizatori ce s-ar putea intersecta în lumea reală). 

De-asta e important să testezi aplicația și să inviți cât mai mulți cunoscuți, colegi, prieteni, oameni cu care te întâlnești, să testeze și ei.

Avem în față două alternative (fiecare cu adepții ei), dar ambele cam la fel de proaste.
1. Încă un an (sau mult mai mult, dacă nu se va găsi un vaccin eficient), să stăm toți cu masca pe figură, să nu ne mai atingem, să nu ne mai lăsăm copiii să se joace între ei, să ne temem de toți semenii noștri – să trăim toți în niște cuști de sticlă. Pe scurt, să ne pierdem Libertatea individuală.
2. Să renunțăm la aceste măsuri (fără să punem nimic în loc) și numărul cazurilor să crească exponențial, spitalele să fie copleșite, iar medicii să fie nevoiți să aleagă cine trăiește și cine nu.

Însă mai există și o a 3-a cale, pe care tehnologia ne-o oferă. Cu ajutorul First Contact, putem trăi (relativ) normal, firesc, uman, și când apare un caz de infectare, cei care au fost expuși contaminării vor fi alertați rapid, ca să se poată testa și autoizola, dacă e cazul. Numai cei care au fost într-adevăr contaminați! Sau altfel spus, să înlocuim barosul cu un bisturiu.

Nu, nu-i deloc o utopie! O aplicație similară (TraceTogether – modelul de la care am pornit și noi), bazată pe aceeași tehnologie Bluetooth, se folosește încă din luna martie în Singapore (chiar dacă într-un mod mult mai intruziv) – și Singapore i-a putut astfel depista la timp pe cei contaminați (inclusiv cei asimptomatici), iar acum are un număr infim de decese. Și Australia, o altă țară care folosește din aprilie această tehnologie Bluetooth, are acum cam de 6 ori mai puține decese/milion decât România.

Soluția tehnologică pe care ei o folosesc (BlueTrace) o folosim și noi, doar arhitectura diferă – a noastră fiind total neintruzivă. Mai trebuie doar ca, împreună, să-i convingem și pe cei mai sceptici de viabilitatea soluției. Și cea mai bună cale e prin acest Program de testare pe scară largă a aplicației – the proof of concept, cum se spune.

Am conceput și am realizat această aplicație punând pe primul loc interesul cetățenilor: dreptul tuturor la Sănătate, dar și Libertatea individuală și dreptul fiecăruia dintre noi la viață privată, intimitate, Privacy (sau oricum vreți să-i spuneți). Iar în privința asta, n-am vrut să facem niciun fel de compromis. De la început, alternativele au fost clare pentru noi: ori găsim o soluție care să nu afecteze cu nimic dreptul constituțional al cetățenilor la viață privată – să nu existe niciun risc în acest sens! – ori, pur și simplu, renunțăm complet la acest proiect.

Și după ce-am testat mai bine de 3 luni versiunea Prototip, putem spune cu toată încrederea că am reușit să atingem acest obiectiv esențial. Avem acum o aplicație nu numai eficientă și ușor de folosit, dar și total neintruzivă – o aplicație ce poate gestiona fără probleme milioane de utilizatori și poate face față la mii și mii de cazuri noi de infectare, dar fără ca utilizatorii să-și expună date personale. 
Însă încrederea noastră (și a celor care și-au instalat deja aplicația) nu este suficientă. E nevoie ca tot mai mulți cetățenii să capete încredere în această soluție IT și s-o folosească. De ce?

Un studiu recent a arătat că eficiența unei astfel de aplicații crește proporțional cu rata ei de adoptare. E și firesc, din moment ce aplicația se bazează pe interacțiunea cu telefoanele din jur. Altfel spus, cu cât sunt mai mulți oameni în jurul tău care au aplicația pe telefon, cu atât șansa ca aceștia să-ți transmită virusul scade – fiindcă cei care au fost expuși vor fi avertizați și, probabil, se vor autoizola… sau măcar vor fi mult mai atenți când se întâlnesc cu cineva.

De altfel, (ca și în cazul măștii) pentru ca tu să fii protejat, cel puțin la fel de important cu a o folosi tu este să convingi și colegi, prieteni, apropiați, (în special) oameni cu care te întâlnești, să o folosească. Și atunci efectul va fi cumulativ – cercul tău de cunoscuți (și comunitatea) va fi mai protejat(ă) și, implicit, și tu vei fi mai protejat.

Avem în față două alternative – și ambele ne-ar putea afecta major:
1. Până când vom ajunge să fim vaccinați, să stăm toți cu masca pe figură, să nu ne mai atingem, să nu ne mai lăsăm copiii să se joace între ei, să ne ferim de toți cei pe care îi întâlnim sau chiar să ne fie teamă să mai ieșim din casă. Pe scurt, să ne pierdem Libertatea.
2. Epuizați de atâtea restricții (aplicate în masă), să începem să le ignorăm (fără să punem nimic în loc) și numărul cazurilor să crească exponențial, spitalele să fie copleșite, iar medicii să fie tot mai des nevoiți să aleagă cine trăiește și cine e lăsat să moară.

Dar mai există și o a 3-a cale, pe care, iată, tehnologia ne-o oferă. Cu ajutorul First Contact, putem trăi relativ normal, firesc, uman, și când apare un caz de infectare, cei care au fost expuși contaminării vor fi alertați rapid, ca să se poată autoizola și/sau testa – doar ei, nu o întreagă comunitate, localitate sau județ. Sau altfel spus, putem înlocui barosul cu un bisturiu.

Nu, nu susținem că ar trebui să renunțăm complet la celelalte măsuri și să ne bazăm doar pe aplicație. Spunem doar că măsuri ceva mai moderate (doar acolo unde riscul de contaminare este ridicat) combinat cu utilizarea pe scară largă a aplicației ar fi mai eficiente decât restricții generale duse la extrem – și am putea trece mai ușor (economic și social) peste această criză.

O aplicație similară (TraceTogether – modelul de la care am pornit și noi) se folosește încă din luna martie în Singapore (doar că acolo într-un mod mai intruziv). Și constatăm că în Singapore cei contaminați au putut fi depistați la timp (inclusiv asimptomaticii) și numărul deceselor este infim. Și Australia, o țară care folosește din aprilie tehnologia Bluetooth, are mult mai puține decese decât România sau alte țări care nu au utilizat (din vreme) un astfel de instrument IT.

Așadar, instrumentul îl avem și noi acum. Mai trebuie doar ca, împreună, să-i convingem și pe cei mai sceptici dintre noi să-l folosească. Iar asta ar putea fi cea mai importantă contribuție!

Am conceput și am realizat această aplicație punând pe primul loc interesul cetățenilor: dreptul tuturor la Sănătate, dar și dreptul la Libertate individuală și viață privată (Privacy). Iar în privința asta, n-am vrut să facem niciun compromis: ori o soluție tehnică care să nu afecteze cu nimic dreptul de Privacy al cetățenilor – să nu existe nici cel mai mic risc în acest sens – ori, mai bine, deloc.

Și după luni de eforturi în acestă direcție (și alte luni de testare a versiunii Prototip), putem spune, cu toată încrederea, că am reușit să atingem acest obiectiv. Avem acum o aplicație nu doar eficientă și ușor de folosit, dar și total neintruzivă. O aplicație ce poate gestiona fără probleme milioane de utilizatori și poate face față la mii și mii de cazuri noi de infectare, dar fără ca utilizatorii să-și expună în vreun fel datele personale sau viața privată. Însă…

Un studiu recent realizat la Universitatea Oxford (citat de MIT) arată că eficiența unei astfel de aplicații crește proporțional cu rata ei de adoptare. Mai exact, cu cât sunt mai mulți oameni în jurul tău care au aplicația instalată pe telefon, cu atât șansa ca aceștia să-ți transmită virusul scade – fiindcă cei care au fost expuși vor fi avertizați și se vor autoizola sau se vor testa. Sau măcar vor lua măsuri pentru a nu risca să îi contamineze pe cei cu care se întâlnesc.

De altfel, (ca și în cazul măștii) pentru ca tu să fii protejat, la fel de important cu a o folosi tu este să-ți convingi colegii, prietenii, apropiații – oamenii cu care te întâlnești – să o folosească. Și atunci efectul va fi cumulativ – cercul tău de cunoscuți (și comunitatea) va fi mai protejat(ă) și, implicit, și tu vei fi mai protejat.

A devenit tot mai clar că măsurile de secol 19, la care s-a limitat până acum România, nu sunt suficiente pentru a combate o pandemie în secolul 21. Trebuie să aruncăm în această luptă și noile tehnologii – așa cum au făcut deja marea majoritate a țărilor UE (și nu numai).
Cu ajutorul aplicației First Contact, cei care au fost expuși contaminării vor fi alertați rapid – ca să se poată autoizola și/sau testa la timp – și lanțul de transmitere a virusului va putea fi astfel întrerupt.

Nu, nu susținem că ar trebui să renunțăm la celelalte măsuri și să ne bazăm doar pe aplicație. Spunem doar că, dacă vom utiliza și aplicația, resursele limitate de care dispunem (capacitate de testare, personal DSP etc.) vor putea fi mult mai eficient folosite – și nici n-ar mai fi necesară carantinarea unor întregi localități sau sectoare de activitate. Numărul cazurilor noi și al deceselor ar scădea și am putea trece mai ușor (medical, economic, social) peste această criză.

O aplicație similară (TraceTogether – de la care am împrumutat și noi tehnologia, eliminând însă intruziunile în viața privată) se folosește în Singapore încă din luna martie. Și iată că în Singapore cei contaminați cu Coronavirus au putut fi depistați la timp (inclusiv asimptomaticii) și vedem că numărul deceselor înregistrate acolo este unul infim. Și Australia, o altă țară ce folosește (din aprilie) tehnologia Bluetooth, are mult mai puține decese decât România sau alte țări ce n-au utilizat (din vreme) și un astfel de instrument IT.

Ei bine, acum avem și noi instrumentul acesta. Ce ne rămâne de făcut este ca, împreună, să-i convingem și pe cei mai sceptici dintre noi să îl folosească.

Și Nu, nu vă cerem să donați

Poate că unora li se va părea ciudat pentru un ONG, însă la Noi, Cetățenii, donațiile sunt chiar interzise prin statut, și cu atât mai mult sponsorizările din partea firmelor.

Am știut de la început, de când ne-am fixat în statut această interdicție, că așa va fi mai dificil să realizăm proiecte – că va trebui să depunem un efort suplimentar, să fim mai inventivi, mai creativi, pentru a suplini lipsa acestui gen (facil) de finanțare. Dar e un cost pe care ni lam asumat în mod deliberat. 

Ce nu am vrut însă să ne asumăm a fost riscul ca, deși porniți la drum cu cele mai bune intenții, să ajungem (ca mulți alții), mai devreme sau mai târziu, conștient sau mai puțin conștient, să începem să ne orientăm și noi în direcția banilor.

Mai important decât avem mai multe resurse financiare, am considerat a fi independența și libertatea noastră. Vrem să lucrăm la proiectele pe care le considerăm noi, cetățenii, utile pentru societate, nu la ce ar fi interesați să obțină sponsorii sau donatorii. 

E suficient că muncim pentru bani fiecare la jobul său. Vrem ca măcar aici, în zona civică, să putem lucra pro bono – cu altruism, cu generozitate și, de ce nu, chiar cu pasiune – și doar pentru cauze în care credem cu adevărat. Fără niciun fel de interes financiar și fără a fi în vreun fel influențați de (mari) donatori sau sponsori.

Vrem să întoarcem și noi ceva către societate – să încercăm să o facem mai bună, mai dreaptă, mai incluzivă, mai frumoasă și, mai ales, mult mai democratică. 

Însă...

Dacă poți ajuta în comunicare, promovare, PR sau relații cu presa…
Dacă ești jurnalist sau influencer…
Sau dacă reprezinți un ONG care dorește să colaboreze la acest proiect…
Contactează-ne!
Orice ajutor e binevenit – bineînțeles, pro bono, așa cum am lucrat și lucrăm toți aici.

Cum poți ajuta

Iar dacă vrei să te implici mai mult

Poți intra și tu în ONG-ul nostru digital – suntem o organizație real democratică și deschisă.
Cu taxa de membership vei susține funcționarea organizației, iar prin ideile și activitatea ta vei putea contribui (cât vrei, cât poți) la proiectele care te atrag. Și vei putea propune și tu proiecte noi sau să amendezi propunerile celorlalți cetățeni-asociați. Vei participa la deciziile importante, prin vot liber și egal – pe principiul: un om = o voce și un vot
Și toată implicarea ta va fi recunoscută și recompensată pe măsură, prin puncte de reputație — Civico – cu care vei putea finanța în mod direct acele proiecte care îți plac, în care crezi.

De ce să contribui și tu ?

"There has never been a more important moment to work together to solve one of the world’s most pressing problems. Through close cooperation and collaboration with developers, governments and public health providers, we hope to harness the power of technology to help countries around the world slow the spread of COVID-19 and accelerate the return of everyday life."

Și dacă vrei să contribui mai mult

Da, ai și această posibilitate. Poți intra și tu în ONG-ul nostru digital (cu ușurință), și vei deveni astfel partener egal cu noi, cetățenii care ne-am asociat aici. Și prin taxa de membership vei putea susține financiar organizația, iar prin ideile și activitatea ta vei putea contribui (cât vrei, cât poți) la proiectele care te atrag (inclusiv acesta).
Ba chiar vei putea propune și tu proiecte noi sau vei putea amenda propunerile colegilor. Și vei putea participa la toate deciziile importante, prin vot liber și egal – conform principiului democratic: un om = o voce și un vot.
Și tot ceea ce faci va fi recunoscut și recompensat, pe măsură, prin puncte de reputație Civico. Dar să nu crezi că e vorba doar de reputație la modul abstract. Cu reputația Civico câștigată fiecare cetățean-asociat poate susține (și) financiar proiectele care îi plac, în care crede.

Iar dacă nici asta nu-i suficient sau poate nu ți se potrivește, mai ai o variantă, pe care nu noi, ci legea ți-o oferă. Până la 30 iunie, mai poți redirecționa către Noi, Cetățenii până la 3,5% din impozitul plătit de tine statului. Poți face totul și online, în 5 minute, dacă ai cont SPV. Dacă nu ai, îți poți face, tot online – sigur îți va fi util și în alte situații, mai ales în vremuri de pandemie.

Și dacă cineva se întreabă… Nu, redirecționarea nu-i tot una cu donația. Mai întâi că nu te costă nimic (doar câteva minute), și apoi, este anonimă – nu vom putea ști cu siguranță cine și cât a redirecționat (banii vin agregați, de la ANAF), și ca atare, nici nu putem fi influențați de cineva. Fiindcă, să nu credeți că nu ne-am dori și noi să avem mai mulți bani pentru proiecte. Ce nu vrem noi sunt bani care crează dependențe, obligații (fie ele și „morale”).

Deci dacă socotești că Noi, Cetățenii am putea da o întrebuințare mai bună decât statul (sau alte ONG-uri) acestei fracțiuni din impozitul tău, iată cum poți proceda ca să îți fie (mult) mai ușor. Descarci Declarația 230 precompletată cu datele asociației noastre (acoperă ambele tipuri de venituri și ambele perioade din 2019, și cea cu 2% și cea cu 3,5%). Completezi Nume, CNP și bifezi dacă o faci pentru 1 sau 2 ani – restul datelor sunt opționale. Atenție! Dacă vei încerca să bifezi altceva în afară de asta cu anii, dispar datele noastre, și va trebui să redeschizi formularul.  Nu e nevoie să treci suma, o va calcula ANAF-ul. Apoi o validezi, o salvezi și o depui prin SPV pe formularespv-pf.anaf.ro. (alternativ, poți completa și restul datelor tale personale, printezi formularul și îl depui la ANAF, la ghișeu sau prin poștă/curier)

De ce să contribui și tu ?
There has never been a more important moment to work together to solve one of the world’s most pressing problems. Through close cooperation and collaboration with developers, governments and public health providers, we hope to harness the power of technology to help countries around the world slow the spread of COVID-19 and accelerate the return of everyday life.